Pčelinjak u osinjem gnezdu

20:02 03. 12. 2020. FoNet

Beograd - Promocija monografije Pčelinjak u osinjem gnezdu, čiji je izdavač Filmski centar Srbije, a koja je posvećena reditelju i scenaristi Jovanu Živanoviću (1924. - 2002.), održana je danas u svečanoj sali Kinoteke.

Jovan Živanović stoji iza veoma gledanih bioskopskih filmova, njegov rad nije bio zvanično zabranjivan, ali jeste bio prećutkivan i skrajnut, a učestvovao je u filmskom rađanju Pavla Vuisića i Velimira Bate Živojinovića.

Tek posle političkog napada na njegov film Uzrok smrti ne pominjati iz 1968. godine, autorski filmovi šezdesetih godina dobili su i danas poznati naziv, crni talas u srpskom filmu.

Živanovićev film "Kako su se voleli Romeo i Julija iz 1966. godine slovi za jedini jugoslovenski film u kome je prikazano kako u tadašnjoj komunističkij državi slobodno vreme upražnjava sam politički vrh. Film Ostrva iz 1963. je prvi erotski posleratni evropski film koji je prikazan u redovnoj bioskopskoj projekciji na svim kontinentima.

Priređivač monografije Bogdan Zlatić, filmski kritičar i esejista, autor je, uz ostalo, knjige Crni talas u srpskom filmu, koju je 2018. godine objavila Catena Mundi. (kraj) dep

 

Share: