Botoksirane kamile

01:17 11. 12. 2021. FoNet | Desk

RIJAD - Desetine kamila u Saudijskoj Arabiji diskvalifikovano je sa godišnjeg takmičenja lepote, jer su organizatori otkrili da su ih njihovi vlasnici podvrgnuli ulepšavanju injekcijama botoksa, invazivnim ili hormonskim procedurama.

Uzgajivači širom sveta, a najviše iz zalivskih zemalja, učestvuju na festivalu "King Abdulaziz kamel" u nadi da će baš njihovo grlo biti proglašeno za najlepše, a ta titula vlasniku donosi nagradu nešto veću od 66 miliona dolara.

Saudijska državna agencija SPA prenela je da su najmanje 43 "doterane" kamile diskvalifikovane sa festivala, koji je počeo 1. decembra u pustinji severoistočno od glavnog grada, Rijada.

Festival se održava šesti put i traje do 12. januara, a uključuje trke kamila.

Željene karakteristike kamila podrazumevaju elegantne uši, veliki nos, dugi vrat i noge. Upotreba botoksa, fejslifting, podizanje grbe i druga kozmetička, hirurška ili hormonska poboljšanja su zabranjena pravilima takmičenja za lepotu.

Najlepšu kamilu proglašava sudija na osnovu oblika tela, poze, ponekad i svečane odeće u kojoj se pojavljuje na takmičenju.

Klub kamilara Saudijske Arabije, koji je organizator festivala, utvrdio je uz pomoć "specijalizovane i napredne tehnologije" da su neki uzgajivači koristili injekcije botoksa, ali i ozbiljne tretmane plastične hirugije – poput ugradnje gel implantanata ili gumenih potkožnih traka, kao i ubrizgavanje hormona, sve u cilju uvećanja i promene izgleda svoje kamile.

Organizator je saopštio da će "manipulatorima nametnuti stroge kazne".

"Klub je odlučan da eliminiše sve akte sabotaže i prevare u ulepšavanju kamila", preneo je vašingtonski Al-Monitor.

Industrija uzgoja kamila obrće enorman novac, a slični festivali održavaju se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i u drugim zemljama. (kraj) dep/dpv

Share: