Ugrožen kredibilitet EU

21:25 12. 07. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - "Ukoliko proces proširenja Evropske unije bude odblokiran, to će se desiti u narednih nekoliko meseci, jer će Slovenija tokom predsedavanja Unijom sigurno pokušati da to pitanje reši, a u tom cilju će organizovati i Samit Zapadnog Balkana", izjavio je za Juropijen Vestern Balkans profesor na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber. Ocenjuje da je blokiranjem procesa proširenja ugrožen kredibilitet EU.

Biber je, međutim, upozorio da bi velika prepreka tome mogli da budu predsednički izbori u Francuskoj, pa i ako bi Bugarska odustala od blokiranja Severne Makedonije, Pariz bi mogao da postane problem.

Ukazuje na to da problem nije jednostran, jer kada su u pitanju Srbija i Crna Gora Evropska komisija smatra da te dve države ne napreduju u reformama, a isto se odnosi i na BiH, pa su one same krive što stoje u mestu.

S druge strane, dodaje, imamo Severnu Makedoniju i Albaniju, za čiju blokadu je odgovorna EU, tako da je odgovornost za zastoj podeljena, s tim što treba reći da činjenica da je sa te dve države trebalo otvoriti pristupne pregovore ne znači da je u njima sve u redu.

Na pitanje kakva poruka se šalje regionu, a posebno Srbiji i Kosovu, kada Severna Makedonija nije nagrađena za sve što je uradila da bi skinula blokadu Grčke, Biber kaže da je poruka "zaboravite na to".

"U ovom trenutku lako može da se kaže 'zašto bih to radio, gde je nagrada', a možete da budete uvereni da u slučaju da sutra dođe do normalizacije odnosa Srbije i Kosova, Beogradu to ne bi otvorilo vrata članstvu u Uniji", smatra Biber. (kraj) is/nm

Share: