Hil u Novom Sadu

15:44 27. 05. 2022. FoNet | FoNet

NOVI SAD - Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kristofer Hil i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišli su danas Kreativni distrikt, gde se održavaju "Dani američke kulture".

Vučević je novinarima rekao da prva Hilova poseta Novom Sadu, posle stupanja na dužnost ambasadora SAD, nije bila kurtoazna, već radna, kao i da je na sastanku bilo reči o brojnim temama i pitanjima.

"Sa Hilom smo razgovarali i o drugim važnim temema, političkim temama, saradnji Novog Sada i američke ambasade. Mogu da kažem da je razgovor bio korektan, pristojan i vidim dobar put u našoj daljoj saradnji", istakao je Vučević.

U Kreativnom distriktu američki umetnik Gregori Brns sa studentima Akademije umetnosti u zgradi OPENSvodi radionicu za izradu murala

"Hvala gradonačelniku koji mi je pokazao ovaj divan grad, na koji bi svako u Srbiji i u Evropi trebalo da bude ponosan", izjavio je Hil.

Prema njegovoj oceni, preuređenje starih zgrada i pronalaženje nove svrhe za koje bi se one koristile se radi i u Americi i širom sveta.

"To je način da se sa poštovanjem odnosi prema nasleđu, a istovremeno radi za budućnost", naglasio je Hil.

Iako je za Hilovu posetu vladalo veliko interesovanje medija, novinarima posle izjava dvojice zvaničnika nije bilo omogućeno da im postavljaju pitanja.

“Dani američke kulture“ održavaju se ove godine šesti put i traju od 23. do 29. maja.

Ideja programa je saradnja umetnika iz Amerike i Srbije, neposredna interakcija sa Novosađanima, ali i međunarodna saradnja i podrška mladim i neafirmisanim stvaraocima da javno predstave svoje radove. (kraj) zvs/ndn/dj

Share: