Manje negiranja genocida

18:28 11. 07. 2022. FoNet | Davor Lukač

SREBRENICA - Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da se godišnjica zločina u Srebrenici dočekuje u situaciji kad je skoro "ugasnulo" negiranje genocida, jer ono što je visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Incko uradio prošle godine daje rezultata.

Možemo se zadovoljiti sa nekim malim pomacima i sa veoma konkretnim porukama koje su se danas čule i koje se preklapaju, rekao je Izetbegović novinarima u Srebrenici, i konstatovao da je ono što se desilo u julu 1995. godine bio planirani genocid, a potom je sledilo "prikrivanje genocida, tercijarne i sekundarne jame, negiranje genocida i laži".

Na kraju smo ušli u fazu slavljenja genocida, nagrađivanja, dodeljivanja odlikovanja (Radovanu) Karadžiću i ostalima koji su krivi za genocid. I to je Inckovom odlukom konačno prekinuto, rekao je on.

Izetbegović je ukazao na činjenicu da lideri oblikuju mišljenje naroda, kao i institucije i crkva, i da "oni nose krivicu za emociju koja postoji u narodu". (kraj) vip/dal/bdr

Share: