Zaštititi novinare

13:43 09. 09. 2020. FoNet | Vera Barišić

Beograd - Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji izjavio je da Evropska komisija osuđuje sve napade ili pretnje upućene novinarima i da očekuje da će srpske vlasti osigurati efikasno procesuiranje svih slučajeva fizičkog i verbalnog nasilja nad novinarima, prenelo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

U odgovoru na pismo regionalne mreže SafeJournalist povodom sve učestalijih napada na novinare u Srbiji, Varhelji je ocenio da je sloboda štampe kamen temeljac demokratije, a sloboda izražavanja jedna od osnovnih vrednosti Evropske unije.

"Poštovanje slobode izražavanja i pravna sigurnost su od suštinske važnosti i veoma je bitno da novinari obavljaju svoj posao bez ikakvih pretnji nasiljem, bez uznemiravanja i zastrašivanja, kako bi se građanima osigurao pristup svim informacijama", napisao je Varhelji u odgovoru.

On je naglasio da Evropska komisija pridaje posebnu pažnju slobodi izražavanja i slobodnim medijima kao neizostavnim elementima svake demokratije i da će nastaviti da pokreće ova pitanja sa srpskim vlastima u kontekstu pristupnih pregovora Srbije sa EU. (kraj) vbr/dpv

Share: