Sahranjen patrijarh

13:25 22. 11. 2020. FoNet

BEOGRAD - Patrijarh srpski Irinej sahranjen je u Hramu Svetog Save. S odra, kovčeg su u kriptu ispod centralnog dela Hrama preneli gardisti Vojske Srbije.

Tokom svete liturgije, koju je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje arhijereja i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, kao i gostiju iz drugih pravoslavnih crkava, besedu je održao episkop bački Irinej.

"Blaženopočivši patrijarh bio je izložen osudama - tvrdili su da nije dovoljno savremen, da je veoma rigidan, da prikazuje netrpeljivost, koju pripisuju i našoj Crkvi, a neki i da je previše popustljiv, spreman na 'trule kompromise', a ništa od toga nije istina, zato što je patrijarh naš Irinej bio čovek mira, ovaploćenje mira i mironosca i mirotvorca i među ljudima i među narodima, a pre svega u svom sopstvenom narodu, čiji je duhovni otac bio poslednjih 10 godina", poručio je episkop bački.

Kao zaključak svoje besede ponudio je, kako je rekao, reči predstavnika "naše stvarne, a ne lažne intelektualne elite".

"Njegova mekoća bila je njegova snaga, a njegova udržanost njegova mudrost", citirao je episkop Bački, a potom dodao još jedan citat: 'Mirna ruka patrijarha Irineja je bez retorike i pompe čvrsto držala kormilo naše crkve, gledajući da ne zaboravi državu i da se ne odrekne srpskog naroda i našeg Kosova i Metohije'".

"Zato ispraćamo patrijarha Irineja više s radošću nego sa žalošću, i želimo molitveno da Gospod duši njegovoj podari večni život i radost u carstvu nebeskome, a telo njegovo da počiva u miru u ovom svetom hramu do sveopšteg vaskrsenja", poručio je episkop bački Irinej nad odrom preminulog poglavara SPC.

U nastavku svete liturgije, služilo se opelo. Od patrijarha se oprostio mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

"Patrijarh nas je predvodio tiho, mudro i strpljivo ka carstvu nebeskom. Svojim odlaskom pokaza nam put kojim ćemo, svako u svoje vreme, jednoga dana svi poći", rekao je mitropolit Hrizostom, koji i predsedava Sinodom SPC do izbora novog patrijarha.

Mitropolit je istakao da je patrijarh neumorno radio na dobrobit i Crkve i rod, ali i Vaseljenske crkve i tugovao i patio zbog raskola u pravoslavlju.

"Bog je s nama. Budimo hrabri i odvažni kako to od nas očekuju patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije. Znamo i verujemo da su oni i dalje s nama, da nas gledaju sa nebeskih visina i mole se za nas", poručio je mitropolit Hrizostom.

Starešina Saborne crkve u Beogradu protejerej Petar Lukić izjavio je da je dolazak patrijarha Irineja na tron poglavara SPC, posle patrijarha Pavla, možda i najveći pokazatelj njegove veličine, jer preuzimanje "kormila" posle patrijarha Pavla nije bilo lako.

Istakao je da je godine patrijarhovanja patrijarh Irinej posvetio problemima koji su opterećivali crkvu i podsetio da "i dan danas odzvanjanju njegove reči - da će njegov program biti samo i jedino jevanđelje Gospoda Isusa Hrista".

"Nema njegovog učenika iz Prizrena koji ne pamti patrijarha po njegovom blagom osmehu. Ako je nekome skrenuo pažnju na ponašanje ili skrenuo pažnju zbog prestupa, to je činio pažljivo i obazrivo", rekao je protojerej Petar Lukić.

Od patrijarha se oprostio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

"Patrijarh Irinej stvarao je Srbiju mira, koja razume, okuplja, pobeđuje radom i mudrošću koja ne ume i nema potrebu da mrzi. Jedno vreme se završilo, vreme patrijarha mudrosti, ljubavi, vreme razuma, 'jer takav nam poglavar trebaše'”, rekao je Vučić u oproštajnom govoru.

"Patrijarh je sklopio oči kako je živeo - u miru sa sobom, Bogom, crkvom i ljudima, i u miru sa sopstvenim životom posvećenom Bogu", naveo je predsednik Aleksandar Vučić.

Naglasio je da je život patrijarha Irineja imao jasne ciljeve - Boga, ljubav i Srbiju, kao i celokupan srpski narod, gde god da živi, i da je njegov Bog bio onaj koji ne deli već spaja, uči i čuva.

"Njegova svetost je sklopio oči sa samo jednom željom - da njegov hram i njegov san nikada ne porušimo i da se u hramu okupljamo u ljubavi i miru", rekao je Vučić. 

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da današnji skup povodom smrti poglavara Srpske pravoslavne crkve odražava njegovu želju da se srpski narod okupi i drži zajedno i u volji i nevolji.

"Mogu reći da je naš patrijarh imao snagu i moć da nas sabere i uvek drži zajedno, kako nas u Republici Srpskoj, tako nas iz Republike Srpske s narodom u domovini Srbiji i gde god da živi", poručio je Dodik.

On je istakao da je patrijarh Irinej bio pastir svih nas i da je brisao granice među državama, gradovima, regijama, "među nama".

"To jeste snaga naše crkve vekovima da nadilazi i prevazilazi granice i međe", ocenio je Dodik i naglasio da je patrijarh bio čovek "blagih reči i čvrstih dela" i "neobično običan čovek".

On smatra da je patrijarh Irinej upravljao crkvom u veoma kompleksno vreme i da je uspevao da crkvu izvede na sigurno.

"Njegova blaga narav bila je paravan, a bio je čovek koji nikada nije ustuknuo ili odustao", rekao je Dodik i dodao da je vodio računa da crkva bude faktor pomirenja.

U ime patrijarha moskovskog i cele Rusije, od patrijarha Irineja oprostio se mitropolit Ilarion. 

"S osećajem duboke tuge primio sam vest o upokojenju moga sabrata patrijarha srpskog Irineja, i u ime arhipastira i pastira Ruske pravoslavne crkve izražavam saučešće zbog velikog gubitka koji je zadesio sestrinsku Srpsku pravoslavnu crkvu", poručuje patrijarh Moskovski i cele Rusije.  

"Bog je crkvi svetitelja Save darovao mudrog patrijarha, koji je život posvetio duhovnoj brizi, ispunjen iskrenom hrišćanskom ljubavlju za ljude, uvek se trudio da bude pored svoje pastve, tešeći je živim razgovorom, radujući se i tugujući s njima", navodi se u poruci patrijarha Moskovskog.

"I u poslednji čas svog zemaljskog života, podelio je stradanja onih vernika čiji je život prekinula strašna epidemija", pročitao je mitropolit Ilarion

U rečima utehe moskovskog patrijarha Kirila pominje se da je patrijarh Irinej bio veliki prijatelj Ruske pravoslavne crkve, koji je mnogo puta posećivao ruske crkve, ali i da je "svetiteljskom usrdnošću" govorio u prilog progonjenog pravoslavlja u Ukrajini. (kraj) dep

Share: