Odlazak Nadarevića

16:02 22. 11. 2020. FoNet

ZAGREB - Glumac Musatafa Nadarević preminuo je posle duge borbe s bolešću u 77. godini.

Vest o njegovoj smrti potvrdio je njegov kolega Moamer Kasumović za portal Radiosarajevo.ba. Nadarević je imao karcinom pluća, nedavno je otpušten iz bolnice i bio je kod kuće u Zagrebu. Zbog epidemiološke situacije s korona virusom nije izlazio napolje.

Mustafa Nadarević rođen je u Banjaluci 1943. godine. Živeo je i radio u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, a najveći deo života proveo je u Zagrebu.

Pozorišnu karijeru počeo je u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1969. godine postao je član Drame Hrvatskog narodnog pozorišta u tom gradu. Najpre je velike uloge imao u domaćem pozorištu – u „Hvarkinji“, „Dundu Maroju“, „Gospodi Glembajevima“...

Filmsku karijeru počinje početkom osamdesetih, u sporednim ulogama.

U filmu „Otac na službenom putu“ Emira Kusturice istakao se ulogom Zijaha. Zatim su usledili filmovi „Već viđeno“, „Glembajevi“, "Kuduz“, „Praznik u Sarajevu“, „Ničija zemlja“, „Gori vatra“...

Televizijsku publiku oduševio je ulogom Izeta Fazlinovića u seriji "Lud, zbunjen normalan"

Kao reditelj je debitovao 1992. s predstavom "Let iznad kukavičjeg gnezda", a potom je postavio nekoliko velikih predstava: "Balkanski špijun", "Zabune", "Hasanaginica".

Na Motovun fim festivalu u Motovunu 2018. godine dodeljena mu je nagrada za 50 godina umetničkog rada.

(kraj) dep

 

Share: