Petina nezaposlenih - mladi

18:29 22. 12. 2020. FoNet | Velimir Ilić

Beograd - U Srbiji, od ukupnog broja nezaposlenih, petinu čine mladi, pokazalo je istraživanje "Mladi i preduzetništvo” u okviru projekta "Naša zajednica, naša budućnost – Veća saradnja i zapošljavanje mladih".

Istraživanje je sprovela je Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) u partnerstvu sa Beogradskim centrom za ljudska prava, organizacijom M-peeria i Nacionalnom asocijacijom praktičara i praktičarki omladinskog rada (NAPOR), saopštio je danas KOMS.

Najveći broj mladih kao jedan od osnovnih razloga za samozapošljavanje navodi da nisu mogli da pronađu posao za platu, a novac za započinjanje sopstvenog posla su dobili od porodice ili prijatelja, navedeno je u saopštenju povodom istraživanja koje, osim analize preduzetništva mladih, sadrži i 15 preporuka za unapređenje politika za razvoj preduzetništva.

Značaj projekta "Naša zajednica, naša budućnost – Veća saradnja i zapošljavanje mladih" je podizanje svesti o poteškoćama sa kojima se susreću mladi u Srbiji u pogledu samozapošljavanja, ali i slanje konkretnih preporuka resornim institucijama kako bi se stvorili što bolji uslovi za nezaposlene mlade u Srbiji.

Prva na spisku od 15 preporuka je da Ministarstvo omladine i sporta duplira broj programa, projekata ili aktivnosti usmerenih ka mladima u sklopu Akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za mlade.

U skladu sa tim planom, predlaže se i dvostruko veći broj programa i projekata do kraja realizacije akcionog plana i povećanje sredstava za te namene u iznosu do 100 miliona dinara.

Nova Nacionalna strategija za mlade, sugerisano je u preporukama, mora da prepozna mlade kao posebnu kategoriju i mora da definiše ciljeve, mere i aktivnosti da smanji broj mladih u kategoriji nezaposlenih. (kraj) vip/dpv

Share: