Ko (ni)je javni funkcioner

15:05 30. 01. 2021. FoNet | Jasmina Džabić

BEOGRAD - Transparentnost Srbija (TS) zatražila je od predsednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo skupštine Jelene Žarić Kovačević obrazloženje zbog čega bi usvajanjem autentičnog tumačenja odredbi Zakona o sprečavanju korupcije trebalo suziti krug javnih funkcionera na koje se odnose odredbe tog zakona.

U inicijativi upućenoj predsednici odbora, TS je ukazala da usvajanjem autentičnog tumačenja, pojam "javni funkcioner" više ne bi obuhvatao pojedine osobe za koje trenutno ne postoje nikakve dileme da jesu "javni funkcioneri", kao što su lica koja na funkciju biraju Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, ili oni koje imenuje Predsednik Republike.

Predlog za donošenje autentičnog tumačenja člana 2. stav 1. tačke 3. Zakona o sprečavanju korupcije je podneo narodni poslanik Aleksandar Martinović, predlog je 28. januara razmatran i usvojen na sednici Odbora, a za predstavnika Odbora pred Narodnom skupštinom, koja treba da usvoji autentično tumačenje, određena je poslanica Žarić Kovačević. (kraj) lj/dpv

Share: