Nagrada Jelisaveti Vasilić

21:10 09. 02. 2021. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Dobitnica priznanja Doprinos godine Evropi za 2020. godinu, koje dodeljuje Evropski pokret u Srbiji, je članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić, dok je EPuS dobio zastavu Saveta Evrope, nagradu koju dodeljuje Savet Evrope.

Predsednica EPuS Jelica Minić pročitala je na dodeli nagrada u Beogradu obrazloženje u kojem je istaknuto da Vasilić svojim radom i profesionalizmom daje primer da je moguće boriti se protiv korupcije, kao jednog od najvećih problema današnjeg društva u Srbiji, i za vladavinu prava kako bi Srbija zaista i bila "Res publika", javno dobro, a ne privatno vlasništvo ljudi na vlasti.

U obrazloženju se dodaje da je zbog svojih profesionalnih istupa često bila meta vlasti, na čije propuste ukazuje, ali i tabloida pod uticajem vlasti.

"Svojim dosadašnjim radom i ličnim primerom nepokolebljivosti u borbi protiv korupcije, a pre svega iskrenim zalaganjem za vrednosti u koje veruje, vrednosti koje mi u EPuS delimo sa njom i verujemo u njih, Vasilić u svakom pogledu zaslužuje da dobije priznanje Doprinos godine Evropi", navodi se u obrazloženju.

Jelisaveta Vasilić je istakla da je pred dolazak na dodelu nagrade dobila izveštaj za percepciju korupcije i da je ona pogoršana.

"To me je rastužilo, jer nijedan pozitivan izveštaj iz Evrope u poslednje vreme nismo dobili. I tu percepciju korupcije smo pokvarili za pet mesta, što je za mene mnogo", kazala je Vasilić.

Dodala je da uvek sebi postavlja pitanje da li je mogla bolje i više.

"Mnogo je razloga zbog čega to nisam mogla, ali mislim da su najgori razlozi potpuna netransparentnost rada vlade i potpuna nemogućnost dobijanja dokumentacije, što nas je u velikom broju slučajeva ometalo u radu", kazala je Vasilić.

Istakla je da je veoma zadovoljna nagradom, jer je zadovoljstvo dobiti priznanje od organizacije sa predznakom evropska, zato što to znači da se ona bori za isto ono za šta se bori i Savet za borbu protiv korupcije. (kraj) is/and/dpv

Share: