Uzroci u vrhu vlasti

15:29 11. 05. 2021. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - Medijske slobode u Srbiji godinama su na niskom nivou, novinari rade u teškim uslovima, izloženi raznim vrstama pritisaka, a uzroci za to su u samom vrhu vlasti, rečeno je danas tokom onlajn predstavljanja izveštaja "Sloboda medija, brz odgovor".

Pravna savetnica iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije Marija Babić navela je podatak da je 2020. zabeleženo 189 incidenata vezanih za medijske izveštaće – pretnji, fizičkih napada, pritisaka, dok su ove godine dosad registrovana 33 slučaja.

Marija Babić je ocenila da je, kako bi se situacija popravila, potreban jači pritsak Evropske unije na vlasti u Srbiji i praćenje poštovanja Medijske strategije i zakona.

Novinarka portala Nova.rs Ana Lalić je podsetila je da je 1. aprila prošle godine uhapšena zbog izveštavanja o nedostatku zaštitne opreme u Kliničnom centru Vojvodine i da je tužilaštvo ubrzo odustalo od optužbi, ali da je "najgore došlo posle toga", pošto su isečene gume na njenom automobilu i bila je žrtva brojnih pretnji. (kraj) drp/dpv

Share: