Rendgeni u svetskom vrhu

15:40 28. 09. 2021. FoNet

BEOGRAD - U medijskoj senci nabavke respiratora i vakcina tokom pandemije korona virusa ostali su rendgeni, a pandemija je pokazala da je Srbija konkurenta na svetskom tržištu rendgena.

 Srpski proizvođač Visaris sa svojim uređajima pozicionirao se u sam vrh svetskog krema u drustvo, Siemens, Philips i Shimadzu.

Iz nerazjašnjenih razloga kada je pandemija besnela, i kada je bilo najpotrebnije, proizvođači iz inostranstva nisu bili u mogućnosti da promptno odgovore na zahteve zdravstvenog sistema Srbije.

Zahvaljujući Visarisu izbegnut je neželjeni scenario kao sa nestašicom respiratora koji su u startu pandemije postali globalno deficitarna roba za koju se i Srbija grčevito borila. Podrška Visarisa zdravstvenom sistemu Srbije u vremenu Covida još jednom je dokazala neophodnost postojanja jakih domaćih proizvođača. Zahvaljujući njihovoj spremnosti i odlučnosti odgovorni u državi nisu morali da brinu oko nabavki iz njihovog portfolija.

Visaris je u tom periodu uspeo da isporuči više od polovine rendgenskih uređaja zdravstvenom sistemu Srbije i pomogne da se spase na stotine života. 

Visaris je jedini domaći proizvođač rendgena za koje proizvodi i softver. Svoj rendgen i softver prodaju na svim kontinentima i trkaju se sa poznatim svetskim brendovima. U svojoj klasi su globalni lider. 

Stručna javnost i istraživanje Demostata komparativnom analizom iste klase rendgena, ističu da su njihove najveće razlike i prednost u odnosu na konkurente vrhunska rendgen cev sa smanjenim zračenjem i vrhunska digitalna slika izuzetno velike rezolucije jer su razvili i svoj softver koji je pored engleskog i na srpskom jeziku tako da rendgen tehničarima nije neophodno znanje engleskog jezika. Ostale prednosti koje su jako bitne su i brzina isporuke sa niskom cenom održavanja kao i nižom cenom rendgena. Inostrani rendgenski uređaji su skuplji zbog većih troskova proizvodnje, kupovine tudjih tehnologija i troškova reklamiranja. Osim statičnih podnih i plafonskih Visaris proizvodi i prenosni rendgen koji se pokazao efikasnim i pouzdanim za sve intervencije na terenu. Posebno one urgentne. 

Komparativnom analizom osam celina iste klase rendgena a koja obuhvataju modularnost sistema, kvalitet komponenti i izrade, kvalitet dijagnostičke slike, pristupačnost i intuitivnost softvera, rokovi isporuke i obuke, cene ponuđenih aparata u Srbiji, cene održavanja sistema, tehničke i tehnološke prednosti, Visarisovi rendgeni u sedam celina imaju najbolje karakteristike u istoj klasi rendgena, a u jednoj vrlo dobre karakteristike. 

Nestručna javnost nije dovoljno obaveštena o domaćim rendgenima čiji je pouzdani proizvođač jedini koji uvek može priskočiti  u kriznim situacija i na koga se u njima država može osloniti. Iako kao ugledna firma može da preseli proizvodnju u inostranstvo, i to maltene da bira gde, Visaris to ne želi, ostajući veran punom značenju srpskog brenda koji može da trči najzahtevnije trke na globalnom tržištu proizvoda sofisticirane tehnologije. Bitna je i motivaciona komponenta - da građani Srbije u teškim vremenima čuju da ima i uređaja vrhunskih tehničkih karakteristika proizvedenih u Srbiji. Oni čine pouzdanijim i efikasnijim zdravstveni sitem Srbije koji se tokom pandemije našao u velikim iskušenjima. (kraj) dep

Share: