Preminuo Branko Mamula

14:37 20. 10. 2021. FoNet | Bojan Bednar

TIVAT - Admiral flote Jugoslovenske ratne mornarice (JRM) u penziji Branko Mamula preminuo je u 101. godini, javili su mediji u Podgorici.

Mamula je preminuo u utorak uveče od posledica korona virusa, u svom stanu u Tivtu gde je živeo poslednjih dvadesetak godina, pišu podgoričke Vijesti.

Mamula je bio jedna od najmarkantnijih ličnosti koje su učestvovale u formiranju i razvoju nekadašnje Titove Jugoslavije i bio je učesnik Narodnooslobodilačkog rata i nosilac Partizanske spomenice 1941. godine.

Nakon rata, obavljao je visoke dužnosti u Floti Jugoslovenske ratne mornarice, odnosno Vojnopomorskom školskom centru i Petoj pomorskoj zoni JRM koja je kontrolisala severni Jadran.

U junu 1979. godine postavljen je na dužnost načelnika Generalštaba JNA na kojoj je bio do maja 1982. godine kada je imenovan za saveznog sekretara, odnosno ministra za narodnu odbranu koju je obavljao do penzionisanja u najvišem mornaričkom činu – admiral flote, 1988. godine.

Napisao je ukupno osam knjiga, među kojima i više stručnih knjiga iz oblasti ratovanja na moru.

Nosilac je 11 jugoslovenskih visokih odlikovanja i još 10 drugih visokih ordena kojima su ga odlikovale Poljska, Sudan, Italija, Francuska, Indonezija, Nepal, Tunis, Grčka, Austrija i Jordan.

Admiral flote Branko Mamula biće sahranjen danas na gradskom groblju Brdišta u Tivtu. (kraj) vbr/bdb/dj

Share: