Planiranje lokalnih budžeta  

15:43 25. 11. 2021. FoNet

BEOGRAD - Projekat za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i osam lokalnih samouprava - partnera projekta, omogućili su učenicima osnovnih i srednjih škola da učestvuju u javnoj raspravi o lokalnim budžetima.

 Učenici imaju mogućnost da sami definišu projekte koje smatraju važnim za unapređenje uslova rada i boravka u svojim školama, da glasaju o predlozima i da izaberu one koje smatraju najneophodnijim za realizaciju.

Predlozi sa najviše glasova biće poslati opštinskim i gradskim upravama na razmatranje i uključivanje u lokalne budžete za 2022. godinu.

Učenici 40 škola iz osam lokalnih samouprava - Sremske Mitrovice, Kragujevca, Novog Pazara, Sombora, Mionice, Dimitrovgrada, Raške, kao i gradske opštine Stari grad u Beogradu - biće neposredno uključeni u predlaganje i izbor projekata koji će biti finansirani iz lokalnih budžeta tokom naredne godine.

"Izuzetno nam je drago da je inicijativa za uključenje učenika u konsultacije o budžetima zaživela i da će ove godine biti realizovana u osam gradova i opština, uz učešće više od 23 000 učenika. Uključivanje mladih u odlučivanje o pitanjima koja se njih tiču je značajno za izgradnju poverenja u demokratske procese i jačanje njihove uloge u društvu. Na ovaj način mladi uče da budu aktivni članovi lokalne zajednice koji neposredno odlučuju o onim stvarima koje su im važne. Lokalne samouprave koje sprovode ovu inicijativu su pokazale da su im mišljenje, ideje i predlozi mladih važni i sigurni smo da će nastaviti da samostalno sprovode i šire ovu inicijativu u narednim godinama”, istakla je direktorka USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast Džeklin Vilijams Bridžers. 

Inicijativa je započeta 2019. godine, kada su USAID-ov Projekat za odgovornu vlast i Grad Sombor pokrenuli uključivanje mladih u konsultacije o budžetu kroz učeničke parlamente.

Prošle godine, inicijativa je, osim u Somboru, sprovedena još i u Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici i Novom Pazaru uz učešće oko 19 000 učenika. U prethodnim godinama, na izborima za školske projekte glasalo je više od 80% učenika škola koje su učestvovale, a lokalne samouprave su u budžetima za 2019 i 2020. godinu opredelili sredstva za realizaciju izabranih projekata u vrednosti od više od 17.5 miliona dinara.

Među projektima su, između ostalih, kupovina klima uređaja, nabavka opreme za praktičnu nastavu, renoviranje školskih toaleta, nabavka opreme za slobodne aktivnosti učenika, opremanje učeničkih kutaka i slično. (kraj) dep

Share: