Proganjanje žena na internetu

09:44 06. 12. 2021. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Nekakav oblik proganjanja na internetu doživelo je 97,2 odsto anketiranih korisnica društvenih mreža, a njih skoro 60 odsto izjasnilo se da su ih proganjale nepoznate osobe, dok su njima poznati ljudi odgovorni za proganjanje 32,8 odsto ispitanica, rezultati su istraživanja Alternativnog centra za devojke u Kruševcu.

"Informacije koje smo dobile od Višeg javnog tužilaštva, posebnog odeljenja za visokotehnološki kriminal, govore da je od donošenja Zakona do 2020. godine podneto 111 krivičnih prijava, a da postoji 11 osuđujućih presuda. Odbačeno je 25 prijava, dok za 74 ne znamo šta se dogodilo", izjavila je autorka istraživanja i publikacije "Proganjanje putem interneta - zakon, sudska praksa i iskustva korisnica", advokatica Milena Vasić za Večernje novosti.

Istraživanje je pokazalo da je 69 odsto korisnica društvenih mreža imalo iskustva sa pokušajima progonitelja da sa njima stupe u kontakt, a 63 odsto njih da je dolazilo do pokušaja stupanja i fizičkog kontakta. (kraj) vbr/bdb/dj

Share: