Osvežavajuća atrakcija

11:08 03. 08. 2022. FoNet | d

BEOGRAD - Projekat A1 Kinoteka letnji bioskop pod otvorenim nebom prava je atrakcija za koju vlada izuzetno interesovanje publike koja se svako veče održavaju na krovnoj terasi Doma Vojske u 21h, u centru prestonice,

Savremena svetska produkcija, filmski klasici kao i domaći filmovi, koji su digitalno restaurisani u okviru projekta A1 Kinoteka, čine raznovrstan, bogat i pažljivo biran repertoar ovog filmskog leta koji je oduševio beogradsku publiku.

„Gledanje filmova pod otvorenim nebom je poseban doživljaj. Publiku čine i mladi i stari, sve generacije, neki koji se sećaju kako je to nekada izgledalo i to baš na ovom mestu, ali isto tako i mladi kojima je ovo možda i prvi put da gledaju filmove pod zvezdama“, izjavila je Ksenija Zelenović vođa projekta A1 Kinoteka ispred Jugoslovenske kinoteke i dodala: „u prethodne dve nedelje, od kako smo počeli sa projekcijama, publika je pokazala izuzetno interesovanje, ulaznice su često rasprodate unapred, a terasa Doma Vojske je puna, zbog čega smo svi vrlo zadovoljni. Ovo je izuzetna lokacija, na kojoj publika može ponovo da uživa, a filmska ostvarenja da dođu do svoje publike u jednom drugačijem ambijentu.“

Gledanje filmova pod otvorenim nebom je opet u modi – u mnogim evropskim gradovima organizovane su open air projekcije u okviru različitih programa i manifestacija. Ove godine i Beograd ide u korak sa trendovima, a publika svojim interesovanjem potvrđuje da zna da uživa u filmskoj magiji.

„Pokretanjem A1 Kinoteka letnjeg bioskopa, zajedno sa našim partnerima, kompanijom A1 Srbija i Domom vojske Srbije, približili smo se gledaocu koji od Kinoteke očekuje ne samo mogućnost da pogleda neka od najznačajinijh dela sedme umetnosti, već i da to uradi u posebnom ambijentu koji pruža jedinstven doživljaj“, izjavio je direktor Jugoslovenske kinoteke, Jugoslav Pantelić.

„Posle mnogo godina ponovo živi kultni bioskop na krovu Doma vojske. Verujem da je za veliko interesovanje publike zaslužna kombinacija odličnog odabira filmova, selekcije koju je napravila Jugoslovenska kinoteka, sjajan prostor u centru grada, koji nas pomalo vraća u neko drugo vreme i kontinuirani rad bioskopa koji je otvoren svako veče skoro punih sedam nedelja“, zaključio je Dejan Turk, generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija.

Od 15. jula do 31. avgusta biće prikazano ukupno 48 filmova strane i domaće produkcije. Čaplin, Felini, Linč, Vudi Alen, Baster Kiton, Polanski, Kišlovski, Vinterberg, Šijan, Marković, Paskaljević, Živko Nikolić i drugi samo su neki od autora čija će ostvarenja biti prikazana u okviru A1 Kinoteka letnjeg bioskopa.

Ulaznice za projekcije filmova prodaju se unapred u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici ili na dan projekcije na ulazu Doma Vojske Srbije u periodu od 20 do 21h, po ceni od 300 dinara.

Za besplatne projekcije filmova, u okviru projekta A1 Kinoteka, karte se mogu preuzimati sat vremena pre početka filma na ulazu Doma Vojske Srbije.

U slučaju kiše, projekcije se održavaju u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 1.

Kompletan program A1 Kinoteka letnjeg bioskopa možete preuzeti na sajtu Kinoteke. (kraj) dep/dj

Share: