Nagli pad bezbednosti novinara

11:34 13. 10. 2022. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Na Zapadnom Balkanu ali i širom sveta primećujemo strm pad slobode medija, širenje dezinformacija i agresiju prema novinarima, upozorila je danas izvršna direktorka organizacije Free Press Unlimited Rut Kronenberg u video obraćanju učesnicima regionalne konferencije "Pravosudna komunikacija i bezbednost novinara" u Beogradu.

Kronenberg je predstavnicima pravosudnih institucija, istraživačke zajednice i novinarskih udruženja rekla da je organizacija kojoj je na čelu, sa sedištem u Holandiji, napustila Zapadni Balkan 2013. godine, posle 20 godina rada, uverena da su mediji i novinari u regionu dovoljno osnaženi da mogu da služe javnom interesu i razvoju demokratije.

"Devet godina kasnije smo morali da se vratimo na Zapadni Balkan, gde ponovo vidimo vrlo strm pad slobode medija, širenje dezinformacija, loš sentiment prema medijima - a to je nešto što vidimo ne samo u ovog regionu, nego i širom sveta", upozorila je Kronenberg i ukazala na sve jaču agresiju prema novinarima u fizičkoj i onlajn sferi, kao i porast broja sudskih procesa protiv novinara.

"Mediji nisu samo privredna grana, već je njihov zadatak da pozivaju na odgovornost ljude na vlasti i zato je važno da postoji snažna zaštita za novinare, uključujući zaštitu od pravnog zastrašivanja", naglasila je Kronenberg, ocenivši da novinarstvo mora da se posmatra kao javno dobro. (kraj) vbr/mr

Share: