NYT: Procvetao banditizam

15:07 04. 05. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Aleksandar Vučić, koji je predsednik od 2017. i ima potpuno kontrolu nad vladajućom partijom, već dugo govori da želi da svoju zemlju vodi ka većem prosperitetu i članstvu u EU, a istovremeno je oslabio mnoge demokratske institucije Srbije i često se čini da kriminalne bande u mafijskom stilu operišu potpuno nekažnjeno, objavio je Njujork tajms.

Afera "Belivuk" nije samo mračna priča o sečenju glava i kokainu, a banditizam koji je procvetao pod predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz povremene pretnje Srbije da će "zaštiti" etničke Srbe u drugim zemljama u regionu, mogao bi na kraju da ugrozi dogovor zahvaljujući kom je 1995. godine obnovljen mir na Balkanu.

Evropljani su toga svesni, kao i Vladimir Putin, koji ima nove razloge da ih podeli i odvrati im pažnju, navodi se u tekstu Njujork tajmsa, koji u celosti prenosi N1.

Kremlj ima dugu istoriju podrške srpskim nacionalistima kao ugroženoj slovenskoj braći i više motiva nego ikad — zahvaljujući ratu u Ukrajini — da izazove nevolje na Balkanu. Ali rizici za Evropu idu dublje od toga: Vučićev brend etničkog šovinizma i demagogije liči na onaj njegovog saveznika Putina, a širenje neliberalne demokratije — koja već jača u nekim delovima Evrope — predstavlja jednaku, možda i zloslutniju pretnju.

Slučaj "Belivuk" otvorio je pogled u moguću mračnu budućnost, u kojoj Vučić iznutra podriva evropski projekat, gradeći državu u kojoj je demokratija puka fasada, a kriminalne bande koristi za širenje straha.

To bi samo po sebi bilo dovoljno uznemirujuće. Radi se o onoj istoj taktici koju su koristili ljudi koji su gurnuli Balkan u katastrofalan rat pre tri decenije. (kraj) vip/ivt/dj

Share: