Vesti čita Ana AI

09:13 08. 08. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Čitaocima podgoričkog portala Dan od kraja jula, svakog radnog dana, vesti u formi informativne emisije, čita virtuelna voditeljka imena Ana AI.

Projekat, prvi ovog tipa u Crnoj Gori, urađen je pomoću generativne veštačke inteligencije (AI), tehnologije koja može da proizvede različite vrste sadržaja, uključujući tekst, slike, audio i sintetičke podatke, prenosi Slobodna Evropa (RSE).

Urednik portala Dan Mili Prelević pojašnjava za Radio Slobodna Evropa (RSE) da novinari napišu vijesti, a da ih onda Ana AI pročita.

Upotreba veštačke inteligencije u novinarstvu otvara brojna pitanja, pre svega u polju etičke upotrebe.

Mihailo Backović, stručnjak za vještačku inteligenciju, kaže da je AI koristan alat za produktivnost, ali opasan ukoliko se nađe u rukama nekog ko namerava da proizvodi propagandu u ogromnim količinama.

"Upotreba AI samo po sebi nije problematična, dok god uređivačka politika medija primjenjuje visoke etičke standarde i ne dozvoljava zloupotrebu ovih tehnologija", kaže Backović za RSE.

Prema njegovim riječima, neophodno je da čovek uviek verifikuje sadržaj i ima poslednju reč pri objavi.

"Recimo, Dan nikada ne bi smeo da objavi sadržaj koji je generisala AI, a da ga pre toga uredništvo nije proverilo. Ovo bi bilo opasno i zbog toga što moderni generativni AI sistemi imaju blagu tendenciju 'halucinacija', odnosno generisanja tvrdnji koje su netačne".

Virtuelna voditeljka nije prvo što je Dan uradio po pitanju veštačke inteligencije. Pre toga objavio je nekoliko tekstova putem Chat GPT-a, aplikacije za veštačku inteligenciju koja generiše tekst.

"Zadamo joj temu i ona odradi tekst. Stavi naslov, nadnaslov, i napiše komplet tekst. Naravno, kada napišemo putem veštačke inteligencije to i naznačimo".

Ukoliko potraje ovaj, kako kaže, tehnološki trend, novinari u budućnosti biti suvišni, kaže Ivica Seferović, dugogodišnji urednik novinske agencije MINA iz Podgorice.

"Nije problem što se menja tehnika već što će se mozak sve manje koristiti". kaže Seferović.

Share: