Protesti u Sarajevu i Mostaru

21:44 13. 08. 2023. FoNet | Velimir Ilić

SARAJEVO/MOSTAR - Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić za sutra u 18 sati najavila je protestnu šetnju povodom brutalnog ubistva Nizame Hećimović u Gradačcu, a u isto vreme protest će na Španskom trgu u Mostaru organizovati i Inicijativa građana Mostara, objavili su danas mediji u BiH.

"Tragična ubistva u Gradačcu ne dozvoljavaju mi da sedim skrštenih ruku. Osećam svaku obavezu da uradim sve što mogu kako ova tema ne bi imala svoj rok trajanja, kako to kad nas obično bude. Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i ono mora biti tačka odakle će se slati sve važne i snažne poruke", poručila je gradonačelnica Sarajeva pozivajući sugrađane na protest.

Inicijativa građanka Mostara navela je kako mirnim protestima nastoje da zajedno skrenu pažnju javnosti na problem femicida i nasilja nad ženama, ali i da uputi zahteve upućene svim nosiocima vlasti na lokalnom, kantonalnom i na državnom nivou da postupaju u skladu s Zakonom i da "problemu femicida i sve češćoj pojavi femicida u BiH pristupe ozbiljno". (kraj) vip/bdr

Share: