ZLF: Sramna izjava Pašalića

20:58 25. 11. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Zeleno-levi front (ZLF) osudio je danas izjavu ombudsmana Zorana Pašalića da je "femicid pogrešan termin jer muškarci ne ubijaju žene zato što su žene", ocenivši da ta "sramna izjava pokazuje nerazumevanje problema nasilja nad ženama i predstavlja strašnu poruku društvu u kojem je samo tokom ove godine ubijeno 27 žena u partnerskom nasilju".

"Ne znam šta je gore, da li da zaštitnik građana ne zna da je femicid najekstremnija manifestacija rodno zasnovanog nasilja nad ženama i devojčicama, te da je to namerno ubistvo sa rodno zasnovanom motivacijom ili se uključio u relativizaciju ovog problema, što otvoreno rade predstavnici vlasti SNS i SPS”, izjavila je Biljana Đorđević, kopredsednica ZLF i kandidatkinja na listi "Srbija protiv nasilja".

Zeleno-levi front je i ranije ukazivao na slučajeve u kojima Pašalić nije reagovao na način na koji treba da reaguje ombudsman, kao nezavisni državni organ za zaštitu ljudskih prava, a u saopštenju pdoseća na prebijanja građana u julu 2020, akušerskog nasilja, Evroprajd 2022. godine, pokušaj uvođenja masovnog video-nadzora izmenama Zakona o unutrašnjim poslovima. (kraj) vip/mk

Ceo tekst dostupan je korisnicma FoNetovog servisa vesti.

Share: