Policajci ekstremisti

21:32 04. 04. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Najmanje 400 policajaca nemačkih pokrajina je pod istragom ili se protiv njih vode disciplinski postupci zbog desničarsko ekstremističkih stavova ili podrške ideologijama zasnovanih na teorijama zavere.

Magazin Štern (Stern) je izvestio da je do podataka došao u većini od 16 nemačkih pokrajina. Berlin, Meklenburg-Zapadna Pomeranija, Bremen i Tiringija nisu imali sveže informacije.

Policajci koji ne slede ustav već ekstremističke ideje su velika opasnost za demokratiju i pravnu državu, rekao je za Štern ministar unutrašnjih poslova Severne Rajne-Vestfalije Herbert Rojl (Reul).

Tim ljudima nije mesto u policiji, rekao je ministar.

"Živimo u vremenima kada desničarski ekstremisti planski pokušavaju da podriju policije", izjavio je poverenik Bundestaga za policiju Uli Greč (Grötsch). Opasnost je, dodao je, veća nego ikada.

Istrage o mogućim ekstremistima u redovima saveznih i pokrajinskih organa bezbednosti traju godinama.

Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova je 2022. predstavilo izveštaj prema kojem je za tri godine otkriveno da je 327 zaposlenih imalo veze sa desničarskim ekstremizmom ili sa takozvanim građanima rajha.

"Građani rajha" su ekstremisti koji ne priznaju poredak posleratne Nemačke. U maju počinje suđenje članovima te grupe zbog plana da izvedu državni udar. (kraj) dep/mk

Share: