Kampanja za 15 devojaka

13:12 22. 05. 2024. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Video koji prikazuje surovu stvarnost i zastrašujuća pitanja koja je tokom svakog ročišta na suđenju Miroslavu Aleksiću žrtvama postavljao njegov advokat, na društvenoj mreži Instagram za manje od 12 sati imao je pola miliona pregleda, što govori o ogromnoj podršci i prepoznavanju važnosti kampanje "1236 dana", saopšteno je danas.

Profesori, pevači, glumci, sportisti, influenseri i druge uticajne ličnosti u videu su dali javnu podršku Mileni Radulović i još 14 devojaka koje više od tri godine čekaju na presudu, uz poruku da žrtve na suđenjima ne treba da prolaze kroz ponovnu traumatizaciju.

U video se pokazuju pitanja koja im je tokom svakog ročišta postavljao advokat optuženog. Na taj način, posle svakog ročišta, devojke su naterane da ponovo oživljavljavaju najdublja i najbolnija sećanja, i to u prisustvu porodice, prijatelja i celokupne javnosti. Od njih 15, sedam prolazi kroz sudski proces.

Kampanja nazvana "1236 dana" ima za cilj da osnaži javnost i utiče na pozitivne promene u društvu. Taj simboličan naziv predstavlja broj dana koji je prošao od momenta prijave, do poslednjeg ročišta, na kojem i dalje nije donesena presuda.

Pre objave samog videa, u Beogradu su postavljeni bilbordi na kojima su se odbrojavali dani do još jednog ročišta u nizu koje nije urodilo plodom, navedeno je u saopštenju. (kraj) vbr/mk

Share: