Poginuo vlasnik Telenora

19:58 29. 03. 2021. FoNet

BEOGRAD - Najbogatiji Čeh i 68. na Forbsovoj listi najbogatijih za 2020. godinu Petr Kelner (1964) poginuo je u subotu uveče u udesu helikoptera na Aljasci, saopštila je njegova finansijska grupacija PPF, u čijem je vlasništvu telekomunikaciona kompanija Telenor u Srbiji.

Američke vlasti su saopštile da je najmanje pet osoba poginulo, a jedna je povređena kada se srušio helikopter na Aljasci, a istraga o nesreći je u toku.

"Sa najdubljom tugom objavljujemo da je u helikopterskoj nesreći na planinama Aljaske u subotu, 27. marta, osnivač i većinski vlasnik PPF grupe, gospodin Petr Kelner, tragično nastradao", navedeno je u saopštenju PPF-a, čije je sedište u Amsterdamu, a u zemlji i inostranstvu upošljava više od 150.000 ljudi.

Kelner je 1991. godine sa poslovnim partnerima osnovao "PPF grupu" kao investicionu kompaniju koja je tokom promene svojinske strukture u Češkoj učestvovala u privatizaciji stotina državnih preduzeća.

PPF, u većinskom vlasništvu Kelnera sa udelom od 98,93 odsto, u martu 2018. godine je kupio kompanije norveške telekomunikacione Telenor grupe u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji za 2,8 milijardi evra.

Transakcija je uključivala, kako je saopštila Telenor grupa, mobilne operacije u ovim zemljama i provajdera tehničkih usluga. 

Na kraju 2018. godine, mobilni operater Telenor imao preko devet miliona korisnika u ove četiri države i da zapošljavao skoro 3.600 ljudi, navedeno je na sajtu kompanije. 

Takođe, PPF grupa investira u tržišta kao što su finansijske usluge, telekomunikacije, mediji, napredne biotehnologije, nekretnine, mašinstvo, osiguranje, poljoprivreda, rudarstvo i proteže se od Evrope do Amerike i širom Azije. 

Grupacija češkog biznismena Petra Kelnera u Srbiji je vlasnik mobilnog operatera Telenor i Mobi banke koja ima 450.000 klijenata i krajem septembra 2019. upravljala je imovinom vrednosti 175 miliona evra. 

Telenor je sa Telekom "Srbija" krenuo u komercijalno iznajmljivanje optičke infrastrukture Telenora radi liberalizovanje tržišta telekomunikacija, kako je ranije saopšteno iz Telekom "Srbija". (kraj) dep

Share: