Rudari propali kroz ugalj

10:54 04. 11. 2023. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Nesreća u rudniku Lubnica kod Zaječara, u kojoj su dva rudara poginula, a jedan povređen, dogodila se tokom čišćenja zalepljenog uglja na obodima bunkera, na čemu su bila angažovana tri rudara, navodi se u preliminarnom izveštaju inspekcije, preneo je danas RTS.

Rudari su, kako je utvrđeno, tokom otkopavanja oboda jedan za drugim naprasno propali kroz ugalj.

Republička rudarska inspekcija obavila je vanredni inspekcijski nadzor u Javnom preduzeću za podzemnu eksploataciju uglja Resavica, rudnik Lubnica pogon separacija u mestu Grljan i preliminarnim izveštajem konstatovano je da je u jutarnjim časovima čišćen bunker gotovih proizvoda sitnog uglja od zalepljenog uglja na obodima bunkera.

Tokom radova u bunkeru dozirano je ispuštanje uglja, a procedura nalaže da radnici postepeno silaze niz bunker i otkopavaju obode bunkera od zalepljenog uglja.

Kako je utvrđeno, tokom otkopavanja oboda, rudari su, jedan za drugim, naprasno propali kroz ugalj u bunkeru.

Ostali radnici separacije su, potom, započeli sa ispuštanjem uglja iz bunkera i demontiranjem izlaznih vrata, kako bi što pre oslobodili rudare koji su bili u bunkeru. Uspeli su da ih izvuku iz bunkera posle 15 do 20 minuta.

Dva zaposlena su smrtno stradala, dok je treći zaposleni sa lakšim povredama izvučen iz bunkera, navodi se u preliminarnom izveštaju.

Istraga se nastavlja. (kraj) vbr/mk

Share: