Bonusi zbog inflacije

20:15 15. 03. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Više od tri četvrtine, ili 77,9 odsto zaposlenih u Nemačkoj, primilo je jednokratni bonus zbog inflacije od oktobra 2022. ili će ga dobiti do kraja godine, saopštio je Savezni zavod za statistiku. Isplate su bez poreza i doprinosa.

Prosečan iznos je 2.761 evro, ali su razlike između bonusa zaposlenih u zavisnosti od sektora u kojem rade znatne.

Najmanje dodatke su dobili građevinci, u proseku 1.104 evra, i zaposleni u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, 1.689 evra.

Najbolje su prošli zaposleni u javnoj upravi sa u proseku 3.000 evra i nastavnici i univerzitetski radnici, sa evrom manje. Nešto manje bonuse dobili su umetnici, zaposleni u oblasti zabave i rekreacije, vodosnabdevanju, kanalizaciji i odlaganju otpada.

Zapravo su radnici u industriji, vodovodima, kanalizacijama i preduzećima za otpad generalno imali najviše koristi od bonusa jer ih je dobilo oko 96 odsto zaposlenih u tim sektorima.

Nemačka vlada je propisala bonuse do 3.000 evra da ublaži uticaj energetske krize i privremenog naglog porasta cena na standard zaposlenih. U zavisnosti od kolektivnog ugovora, novac se može isplatiti odjednom ili u ratama. (kraj) dep/mk

Share: