Štititi prava radnika

13:10 30. 04. 2024. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Pravo na rad jedno je od najznačajnijih ljudskih prava i jedan od preduslova za smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti i zato se moraju štititi prava radnika, unapređivati uslovi, bezbednost i zdravlje na radu, kao i materijalni položaj zaposlenih, rekla je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom Praznika rada.

Janković je u pisanoj izjavi navela da se u proseku godišnje oko jedne trećine svih pritužbi upućenih povereniku odnosi na diskriminaciju u oblasti rada i zapošljavanja, najčešće po osnovu pola, invaliditeta, zdravstvenog stanja i starosnog doba, što je očekivano budući da ta oblast predstavlja egzistencijalno pitanje za svakog pojedinca.

Najčešći razlozi u obraćanjima građana odnose se na nemogućnost napredovanja ili dobijanja otkaza zbog godina starosti, raspoređivanja na niža i manje plaćena radna mesta po povratku sa porodiljskog ili odsustva sa rada radi nege deteta, zbog toga što poslodavci ne raspoređuju na odgovarajuće radno mesto u skladu sa procenom radne sposobnosti i zbog diskriminacije na osnovu članstva u političkim, sindikalnim i drugim organizacijama. (kraj) vbr/mk

Share: