Pretnje sajbermobinga

22:40 19. 01. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Mladi u Nemačkoj su učestalo žrtve sajbermobinga. Za razliku od stvarnog sveta, zlostavljanje na internetu ne sprečava ni kada se žrtva zatvori u sobu, a žrve ne mogu znati ko sve posmatra njihovu patnju.

Prema anketi instituta Sinus za zdravsveno osiguranje Barmer, prošle godine 16 odsto adolescenata je trpelo onlajn zlostavljanje, dva procentna poena više nego 2021.

U osto vreme, više od polovine adolescenata je bilo svedok sajber nasilja u svom okruženju, naspram 43 odsto iz 2021. Sinus je za istraživanje anketirao oko 2.000 mladih iz grupe 14-17 godina.

Među njima, 28 odsto je reklo da nikada nije iskusilo nasilje na internetu, a to je četiri procentna poena manje od prethodnog izveštaja.

Žrtve su nasilje doživele na aplikacijama za poruke i društvenim mrežama. Najčešće na Whatsappu, 52 odsto, zatim Instagramu i Tiktoku sa 34 i 33 odsto.

Tri od četiri žrtve su doživele uvredu, 54 odsto njih je bilo meta širenja glasina, a trećina je isključeno iz neke grupe. Čak 31 odsto se žalilo da na postavljanje neprijatnih fotografija i videa.

Direktor Barmera Kristof Štraub (Christoph Straub) naglašava da je onlajn nasilje teško opterećuje žrtve.

"Što pre žrtve dobiju pouzdanu pomoć od roditelja, prijatelja, škole, policije ili savetovališta, to bolje," rekao je  Štraub. "Žrtve ne smeju da ostanu na cedilu."

Sajber nasilje je zlostavljanje na internetu. Za razliku od nasilja u stvarnom svetu, mladi od maltretiranja na netu ne mogu jednostavno da zalupe vrata ili se negde sklone.

Dodatni pritisak na žrtve stvara to što na internetu mogu biti meta grupe zlostavljača, pred velikim auditorijumom. Drugim rečima, žrtva ne može da zna koliko očiju prati uvrede, fotografije ili drugo povređivanje.

Share: