Vojna operacija EU u Africi

16:36 11. 04. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Medicinski tim Vojske Srbije (VS) ispraćen je danas u vojnu operaciju Evropske unije (EU) za obuku bezbednosnih snaga Centralnoafričke Republike.

Svečanom ispraćaju u Centru za mirovne operacije prisustvovali su načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović i zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U sastavu kontingenta VS koji će u Centralnoafričkoj Republici provesti narednih šest meseci su načelnik sanitetske službe i šestočlani medicinski tim koji će biti zadužen za preventivnu zdravstvenu zaštitu i ambulantno lečenje pripadnika međunarodnih snaga. Oni će zameniti lekare i medicinske tehničare VS koji su na istim zadacima u zoni operacije angažovani od oktobra prošle godine.

VS je učešće u misiji EU u Centralnoafričkoj Republici započela 2016. godine, a trenutno svoje snage i sredstva angažuje u još tri evropske misije na afričkom kontinentu.

VS učešćem u mirovnim operacijama, kako Ujedinjenih nacija, tako i EU, doprinosi izgradnji i očuvanju mira u svetu, kao i jačanju spoljnopolitičke pozicije Srbije, istaknuto je u saopštenju.

Share: