Rast dinarskih plasmana

13:48 21. 09. 2020. FoNet | Zoran Pavić

Beograd - Krajem juna 2020. godine ukupni plasmani privredi i stanovništvu dostigli su 2.574 milijarde dinara, što je za 100 milijardi dinara više nego krajem prethodnog tromesečja, navodi se u izveštaju o dinarizaciji Narodne banke Srbije (NBS).

Kako se navodi, stanje dinarskih plasmana povećano je u dvostruko većem iznosu od valutno indeksiranih i deviznih plasmana (68,5 milijardi dinjara naspram 31,6 mlrd dinara, respektivno), što se odrazilo na povećanje njihovog učešća u ukupnim plasmanima (za 1,4 procentna poena), na 34,6 odsto, što je i najveća vrednost ovog pokazatelja otkada postoji uporediva statistika.

Plasmani stanovništvu ostvarili su nešto veći rast (53,8 milijardi dinara) od plasmana privredi (46,4 milijardi dinara), a kod oba sektora rast se u najvećoj meri duguje povećanju dinarskih plasmana, koji su u drugom kvartalu povećali svoju zastupljenost u ukupnim plasmanima na 55,8 odsto, odnosno 16,4 odsto, respektivno.

Rast kredita stanovništvu u drugom kvartalu u najvećoj meri bio je vođen odobravanjem gotovinskih kredita, koji se po pravilu realizuju u dinarima. Osim ublažavanja monetarne politike, na rast stanja tih kredita uticala je i primena moratorijuma na otplatu kredita od kraja marta u trajanju od tri meseca. (kraj) vbr/zp/dpv

Share: