Ekonomija - interes obe zemlje

18:17 01. 10. 2020. FoNet | Ivana Šanjević

Vašington - Izvršni direktor Američke razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boler čestitao je danas liderima Srbije i Kosova na spremnosti da prošlost i teška pitanja ostave po strani, kako bi radili na ekonomskoj normalizaciji u regionu.

Vrlo je teško okrenuti se od prošlosti i starih problema, ali predsednici Kosova i Srbije su prepoznali da ovo nije igra brojki, već otvaranje ekonomske saradnje koja je u interesu obe zemlje, rekao je Boler.

Boler je u telefonskom brifingu za strane medije podsetio na posetu delegacije DFC i specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Srbije i Kosova Ričarda Grenela Beogradu i Prištini, kako bi se pokrenuo proces na osnovu sporazuma potpisanog u Vašingtonu 4. septembra.

Naš posao kao DFC je da podržimo taj sporazum o ekonomskoj normalizaciji Srbije i Kosova, rekao je Boler i naglasio da treba govoriti o radnim mestima i budućnosti, a ne o starim sukobima.

Interes SAD u regionu se bazira na ekonomskim interesima naše zemlje, a nije odgovor na investicije neke druge zemlje, odgovorio je Boler na pitanje da li je njihovo angažovanju pokušaj da se zasene kineske investicije na Zapadnom Balkanu.

Kineski pristup je sličniji neokolonijalizmu, ocenio je on. (kraj) is/ivt/dpv

Share: