Problem visoka inflacija

14:18 29. 06. 2023. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Visoka inflacija je i dalje ključni makroekonomski problem u privredi Srbije, koja onda generiše i druge probleme, izjavio je danas izvršni urednik Kvartalnog monitora i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Saša Ranđelović.

"Inflacija je i dalje vrlo visoka. Tek smo u martu dostigli vrhunac inflacije i nakon toga u aprilu i maju imamo postepeno obaranje stope inflacije. Ona je u maju oborena na 14,8 odsto i ta stopa inflacije u Srbiji je među najvišima u Evropi", rekao je Ranđelović novinarima na Ekonomskom fakultetu, na predstavljanju 72. broj biltena "Kvartalni monitor".

On je rekao da je, kada je u pitanju inflacija, bitno nekoliko faktora, a to je, pre svega, odložena korekcija cene energenata.

"Za razliku od većine evropskih država koje su cene energenata povećale već prošle godine, mi smo u Srbiji imali odlaganje tih povećanja za ovu godinu, što je učinilo da krajem prošle godine ukupna inflacija u Srbiji bude za par procentnih poena niža u odnosu na prosek zemalja centralne i istočne Evrope, a da sada bude među najvišima", objasnio je Ranđelović. (kraj) vbr/lč

Share: