Stiže digitalni evro

21:21 06. 07. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Digitalni evro će postati svakodnevnica za samo nekoliko godina, rekao je predsednik nemačke Bundesbanke Joahim Nagel (Joachim). Za otprilike četiri godine, "mi ćemo moći da plaćamo digitalnim evrom", rekao je Nagel u razgovoru za podkast o novcu i politici Kešflou (Cäshflow). "To je, verujem, realan rok."

Pripreme za digitalnu verziju evropske valute traju godinama. Krajem juna Evropska komisija predstavila je predlog pravnog okvira za digitalni evro, po kome će postati zvanično sredstvo plaćanja, ali neće zameniti novčanice i kovanice. Evropska centralna banka će u oktobru doneti odluku o nastavku rada na digitalnoj valuti, prenosi agencija DPA.

Za razliku od kriptovaluta kao što su bitkoin i eter, čiji kursevi često snažno osciliraju, uvođenje virtuelne evropske valute će privatnim investitorima da ponudi stabilniju alternativu u odnosu jedan na jedan sa klasičnim evrom.

Pored toga, Evropa će sa digitalnim evrom imati sopstvenu ponudu za digitalna plaćanja, kao alternativu dobavljačima platnih usluga koji nisu u Evropi, poput američkog giganta Pejpala (Paypal).

Bilo bi "sasvim logično i očekivano da centralne banke prošire svoj asortiman digitalnom valutom i obezbede sigurnu infrastrukturu", rekao je Nagel. "Ljudi, ali i banke, koje su nam potrebne za digitalni evro, će uskoro uvideti da on nudi novu šansu, nove finansijske proizvode koji podstiču finansijsku inkluziju". (kraj) dep/mk

Share: