Predstave žena na platnu

00:41 24. 04. 2021. FoNet | Velimir Ilić

NOVI SAD - Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković večeras je u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu otvorila izložbu "Identitet(i) - Predstave žena u srpskom slikarstvu (1918–1941)" i naglasila značaj te postavke jer prikazuje svu raznolikost ženskog bića i identiteta – u tradicionalnoj ulozi, kao stuba porodice, ali i kao modernu i obrazovanu osobu.

"O društvenom statusu žena pre jednog veka nedovoljno se govori, i zato je ovo dobra prilika da se ta osetljiva tema sagleda i sa dovoljne vremenske distance i iz perspektive savremenog doba, u kome je mesto žena mnogo povoljnije nego pre sto godina", izjavila je Gojković. 

Ona podsetila je da je kraj Prvog svetskog rata, osim promena na karti sveta, označio početak i borbe za ravnopravnost, pravo glasa, nasleđa, jednakosti i boljeg položaja žena u društvu, saopštilo je Ministarstvo.Ona podsetila je da je kraj Prvog svetskog rata, osim promena na karti sveta, označio početak i borbe za ravnopravnost, pravo glasa, nasleđa, jednakosti i boljeg položaja žena u društvu, saopštilo je Ministarstvo.

"Podsetiću da je upravo ovde, u Novom Sadu, pre više od jednog veka, prilikom prisajedinjenja Srema, Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, u tadašnjoj Velikoj narodnoj skupštini bilo sedam žena delegata, što je bio jedinstven primer u Evropi da su žene imale takvo pravo. Srbija je u jednakosti i poštovanju žena išla korak ispred u odnosu na mnoga veća i ekonomski razvijenija društva", rekla je Gojković. (kraj) vip/dpv

Share: