"Dnevnik iz Gvantanama" na Paliću

11:13 16. 07. 2021. FoNet

BEOGRAD - Festivalevropskog filma Palić ove godine održava se na više lokacija među kojima su Letnja pozornica na Paliću i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

 Glavni takmičarski program Festivala otvoriće film „Dnevnik iz Gvantanama” reditelja Kevina MekDonalda, sa dvostrukom oskarovskom Džodi Foster u ulozi Nensi Holander, advokatice koja preuzima slučaj Mohameda Oulda Slahija, Mauritanca optuženog da je angažavao teroriste koji su avionima srušili tornjeve Svetskog trgovačkog centra 11. septembra.

Na Letnjoj pozornici svetsku premijeru 22. jula imaće film „Nečista krv – greh predaka” reditelja Milutina Petrovića. Ovo ostvarenje naći će se u Glavnom takmičarskom programu festivala, gde će biti u konkurenciji za Zlatni toranj za najbolji film, Palićki toranj za najbolju režiju, kao i za Specijalnu nagradu žirija.  

Publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 11 selekcija i programskih celina.

Dobitnici ovogodišnjih nagrada “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji su glumac Aleksandar Berček u kategoriji domaćih stvaralaca i reditelj Kristijan Pecold u kategoriji inostranih stvaralaca. Slovenačka glumica Milena Zupančić prva je laureatkinja počasne “Lifke” za doprinos regionalnoj kinematografiji, a dobitnica nagrade “Underground spirit” je rumunska producentkinja Ada Solomon.

Ove godine na Paliću će prvi put biti organizovana radionica festivalske mreže MIOB za blogere, vlogere i influensere. 

 

Festivala evropskog filma Palić, počinje u subotu, 17. jula i trajaće do 23. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. (kraj) dep

Share: