Piramida za našu decu

23:56 04. 02. 2021. FoNet

BEOGRAD - Piramida u Tirani - posthumni muzej posvećen vrhovnom komunističkom vođi Albanije Enveru Hodži, koja je u albanskom političkom miljeu više puta bila nadomak rušenja, biće preobražena tako što će ruina, koja godinama uglavnom služi kao dekor za demonstracije, postati savremeni multifunkcionalni centar za tehnologiju, kulturu i umetnost.

Albansko-američka razvojna fondacija angažovala je dizajnersku firmu iz Roterdama MVRDV da oživi monolit od 11 800 kvadratnih metara, koji je izvorno bio muzej Envera Hodže, a kasnije služio kao privremena baza NATO tokom agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine, da bi potom bio korišćen kao noćni klub i mesto "za ivente", pojasnio je izvođač radova na sajtu mvrdv.nl.

Piramida u Tirani nikada nije bila van žiže zbivanja, od toga da je bila mesto za brojne proteste i demonstracije, do polemika koje su iznedrile i zakon o njenom rušenju, koji nikada nije sproveden zbog pobune kritičke misli. Prevagnulo je viđenje da je diktatura Envera Hodže deo političke istorije, a da zdanje koje je podignuto kao muzej diktatora nije simbol tog režima, već deo sveukupne istorije Albanije.

Prema nacrtu MVRDV u samom središtu multifunkcionalnog centra postojaće 18 sala za nastavu i promociju IT-a, robotike i dizajna, dok će trećina zgrade biti, kao poslovni prostor, ponuđena u zakup da bi se na taj način obezbedili prihodi za održavanje celog objekta.Oživljavanje jedinstvene siluete Piramide u Tirani otvoriće je sa svih strana i dići urbanistički nivo tog dela grada na viši nivo, a preliminarni prikaz projekta još 2018. je MVRDV ponudio javnosti. I unutrašnjost Piramide biće integrisana u urbani stil jednostavnim uvođenjem pejzažnih elemenata i zelenila, tako da čini ambijentalnu celinu.

Albanski premijer Edi Rama prisustvovao je u četvrtak, 4. februara, simboličnom početku radova na kapitalnoj transformaciji Piramide i izjavio da će rezultat biti "sjajan simbol, lep simbol, snažan simbol Albanije koju želimo da imamo za našu decu".

Enver Hodža (1908. — 1985.) bio je neprikosnoveni vođa Albanije od kraja Drugog svetskog rata do smrti, kada je sahranjen na Memorijalnom groblju "Palih heroja nacije" u Tirani. Godinu ranije, Amnesti internešenel je konstatovao, uz ostalo, da je pod njegovom vladavinom "ljudima bila ograničena sloboda govora, religije, kretanja i udruživanja, iako je Ustav iz 1976. garantovao ta prava", da je bezbednosna služba Sigurimi "konstantno kršila prava na privatnost ličnosti, doma i komunikacije", a i da su "sudovi uvek bili naklonjeni vladajućoj stranci".

Pa ipak, memorijalni muzej odnosno Piramida u slavu Hodže otvoren je 14. oktobra 1988, na njegov 80. rođendan. Zdanje je po ideji Hodžine ćerke Pranvere i zeta dizajnirala grupa arhitekata, sagrađeno je za dve godine, pokriveno mermernim pločama, a samo izgradnja, bez opremanja, koštala je 3,5 miliona dolara u vreme kada je narod Albanije živeo u ekstremnom siromaštvu.U centralnom delu muzeja, na sivom mermernom postamentu, postavljena je svetački bela mermerna skulptura Envera Hodže u fotelji, ka kojoj je vodio crveni tepih, a koja je gabaritom dominirala ogromnom površinom.

Obožavanje Hodže i posle njegove smrti, kad ga je nasledio Edi Rama, iskazivano je i kroz razglednice sa motivima iz Piramide u Tirani. Ubrzo je došlo do strateškog političkog preokreta, pa je najpre sa vrha Piramide skinuta velika crvena zvezda kao simbol komunizma, da bi se ubrzanim tempom sećanje na Hodžu sasvim izgubilo. Muzej je postao kongresni centar, a posle promene vlasništva monument je potpuno zanemaren. Zdanje je opljačkano, po njemu su nicali grafiti dijametralno suprotni parolama koje su uzvikivane onome, u čiju je čast podignuto.

Piramida u Tirani tada je doživela sudbinu mnogih spomenika u istočnoevropskim državama koje su lančanom reakcijom iz komunističkog totalitarizma prelazile u višepartijsku demokratiju. (kraj) dep

Share: