Obuka u turno skijanju

00:50 17. 03. 2021. FoNet

KOPAONIK - Pripadnici Vojne akademije i Centra za zimsko ratovanje Oružanih snaga Velike Britanije realizuju na Kopaoniku desetodnevnu zajedničku obuku u zimskim uslovima u turno skijanju, koje je samo na prvi pogled mešavina alpskog skijanja, skijaškog trčanja i planinarenja.

Cilj Vojne akademije je unapređenje nastavnog plana i programa u delu koji se odnosi na obuku u zimskim uslovima, da bi se kadeti pripremili za ovu vrstu ratovanja. Zahvaljujući ovom treningu, po rečima načelnika Vojne akademije general-majora Bojana Zrnića, obe strane uče jedna od druge, ali je srpska strana u prilici da vidi i deo opreme s kojom se do sada nije sretala, pa će na osnovu toga Akademija moći da se potpuno opremi i krene u razvijanje i ove veštine ratovanja. 

Turne skije nisu strukirane, nemaju toliko izraženu oštrinu rubnika, a imaju dobre mogućnosti za prenošenje jer su rađene sa raznim rupama ili vezicama. Imaju "navlaku" koja se koristi isključivo na uzbrdicama. Krzna za turno skijanje su ranje praviljena od komada fokinog krzna, a danas od mohera ili sintetike. Pri usponu se lepe na klizne površine skija, što omogućava hodanje uzbrdo bez kliznja unazad.
Vez je specifičan, fleksibilan - automatskim pomeranjem poluge peta se odvaja od skija i omogućava lakše kretanje po uzbrdici, pa deluje poput veza u skijaškom trčanju, dok se na nizbrdici, ponovnim pomeranjem poluge, prelazi u alpski stil. Cipele su mekše, imaju dva moda, za skijanje i hodanje. Skije su konstruisane za vojnika pod kompletom opremom i naoružanjem. Pri tome, oprema za turno skijanje može obuhvatati i delove alpinističke opreme. Ova oprema je posebno važna za planinske čete koje se kreću i deluju u zimskim planinskim uslovima.

Britanski instruktori su predstavili borbeni komplet zimske opreme, a treninzi sa gađanjem u različitim stavovima su nastavljeni po teže pristupačnom terenu Kopaonika. Uz planirane vežbovne aktivnosti, tokom ove obuke petorica nastavnika sa Vojne akademije (sa katedri taktike, naoružanja i vojne opreme Kopnene Vojske i Centra za fizičko vaspitanje i sport) i trojica britanskih instruktora razmenjuju i iskustva o postupcima kad je reč o ratovanju u zimskim uslovima. (kraj) dep

Share: