Slika veličine stadiona

17:05 09. 08. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nemački umetnik Mihael Uj je, kako piše agencija DPA, dugo želeo da napravi umetničko delo od prirode, u prirodi. Želju je pretočio u stvarnost na jednoj livadi kod Frankfurta na Odri.

Zapušteno parče zemljišta je uredio i oslikao raznim cvetnim biljkama, stvorivši sliku pčele, saća i simbolike prirode. Sliku je nazvao Cveće života. 

Livada u Jakobsdorfu, u pokrajini Brandenburg, otpilike je veličine fudbalskog terena, i raj je za pčele, bumbare, leptire i ostale insekte, ujedno i oaza zuaštićene prirode, upravo onako kako je 60-godišnji Uj zamišljao.

"Nemojte izneveriti insekte. Život nije moguć bez oprašivanja", rekao je umetnik za dpa. "Pomislio sam da ne treba da zamišljam cvetne pejzaže, nego da ih stvaram".

Cvetna slika je brzo postala mesto koje ljudi posećuju. Uj je postavio klupu na uzvišici, odakle se njegovo delo dobro vidi.

Živa cvetna slika se ipak najbolje vidi iz ptičije perspektive. Jedan čovek je doputovao iz Berlina sa dronom i postavio slike na Guglove mape.

Pred početak radova, Uj je premerio zemljište, pa je na napravio grubu skicu, kreirao simbole i odredio im raspored i onda detaljno projektovao.

Posle toga se suočio sa izazovom kako da dizajn prenese na veliku površinu. Počelo je geometarskim premeravanjem, postavljanjem koćića i konopa, a onda su usledile setva odgovarajućeg bilja i mnogo zalivanja, sve uz pomoć porodice, prijatelja i lokalnih žitelja. (kraj) dep/mk

Share: