Žalostan kraj afričke kornjače

11:54 24. 10. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Neko je verovatno na nekom sajtu za trgovinu egzotičnim životinjama u ponudi video džinovsku kornjaču i baš poželeo da je ima. Međutim, kada je uvideo životinji mora da zagreje stanište i da to košta, jednostavno je izbacio.

Afrička oklopna kornjača (Centrochelys sulcata) ne hibernira zimi i čak ni po umerenoj zimi severne Nemačke nije imala šansu. Mrtvu životinju je u Elerbeku kod Hamburga uočila jedna žena u šetnji i pozvala Centar za zaštitu divljih životinja i vrsta u Elmshornu.

Verovatni scenario kornjačine propasti opisao je direktor centra Kristijan Erdman (Christian Erdmann), pozivajući se na iskustvo spasavanja i udomljavanja odbačenih egzotičnih životinja.

Kornjačini oklop i masa ukazuju da je životinja imala oko 40 godina, odnosno da je proživela samo oko trećine mogućeg životnog veka. Džinovska afrička kornjača je treća po veličini na svetu i u punoj starosti može da teži oko 80 kilograma.

Erdman veruje da je neko kornjaču kupio na internetu, na berzi reptila. "Tako možete kupiti sve, pa i najopasnije otrovnice ikada, a političari ništa ne preduzimaju," rekao je.

On se zalaže za brzo usvajanje zakona o trgovini divljim životinjama i uvođenje obaveze registracije i čipovanja koje treba da identifikuje sve vlasnike.

Uginulu afričku kornjaču centar je sklonio i ostaviće je na sigurnom mestu dok crvi ne očiste oklop, a onda će ga izložiti kao upozorenje nepromišljenima da ne kupuju egzotične životinje za kućne ljubimce. (kraj) dep/mk

Share: