Promocija autohtone sorte

14:18 15. 10. 2021. FoNet

BEOGRAD - Konferencija „Prokupac – rođen u Srbiji“ održana je danas povodom obeležavanja šestog međunarodnog Dana Prokupca, u organizaciji Vinske kulture i uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu.

Uz prisutvo vinara, vinskih eksperata, predstavnika vinske industrije i ljubitelja vina iz sedam zemalja regiona i sveta, fokus je bio na najvažnijoj autohotonoj sorti grožđa Srbije, njenom potencijalu i teroaru domaćih vinogorja.

„Ponosni smo što je sve više vinarija koje proizvode vina od prokupca. To pomaže Srbiji i njenoj vinskoj industriji da bude prepoznata kao prava vinska zemlja, sa dugom tradicijom i izgrađenim identitetom. Inostrani novinari, kupci i stručnjaci će posetiti vinogorja i vinarije u Srbiji u kojima se uzgaja i proizvodi prokupac i na licu mesto se upoznati sa tom sortom vinove loze. Tako će se naši gosti ovih dana, kada obeležavamo Dan prokupca nizom aktivnosti, uveriti da je prokupac u svakom smislu velika sorta, od koje se proizvode vrhunska i autentična vina”, izjavio je Tomislav Ivanović iz Vinske kulture.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević rekao je da je vinski sektor prepoznat kao strateški važan za razvoj ekonomije Srbije što pokazuju podsticaji u iznosu od 11 miliona evra za vinare, od čega je 3 miliona evra za nove zasade sa ciljem da se dođe do površine od 300 hektara novih zasada.

Ddirektorka misije USAID-a u Srbiji Suzan Fric rekla je da je isticanje prokupca način da se ljudima skrene pažnj na priču o srpskim vinima i Srbiji da zasluženo mesto na svetskoj vinskoj mapi.

"USAID podržava Dan prokupca drugu godinu zaredom, i drago mi je što događaj raste, uprkos izazovnim vremenima za ugostiteljsku industriju. Naš cilj je da vidimo kako se srpska privreda razvija i stvara nove ekonomske mogućnosti za svoje mlade, talentovane ljude. A srpski poljoprivredni sektor, uključujući i vino, ima važnu ulogu u postizanju ovog cilja“, izjavila je Fric.

U periodu od 11. do 18. oktobra tokom „Nedelje prokupca“ održavaju se prateći programi: izložbe slika, stručne degustacije i promocije, a ugostiteljski objekti širom Srbije imaju promociju vinske i gastronomske ponude posvećene prokupcu. (kraj) dep

 

Share: