Kredit EIB za 5G mrežu

17:14 14. 12. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Evropska investiciona banka (EIB), banka Evropske unije, obezbediće kredit u iznosu od 70 miliona evra Telekomu Srbija za uvođenje 5G telekomunikacione mreže i proširenje postojeće 4G mreže širom Srbije, saopštio je danas Telekom

Kredit EIB će omogućiti da 60 odsto građana Srbije dobije pristup najsavremenijoj 5G mreži i da se pogodnosti 4G mreže prošire tako da budu pristupačne skoro svim građanima.

Kredit EU banke unaprediće kvalitet digitalne infrastrukture u zemlji, proširiti pogodnosti brzog interneta na korisnike mobilne i fiksne-bežične mreže koji žive i rade u ruralnim područjima i podstaći inovacije, a pritom će povećati otpornost države na krize poput one izazvane pandemijom kovid-19.

Nove i unapređene 5G i 4G mreže će omogućiti domaćim kompanijama da ponude napredne digitalne usluge, povećaju svoju konkurentnost i produktivnost i ubrzaju razvoj privatnog sektora.

Od 2020. godine EIB je uložila 195 miliona evra u tri projekta u Srbiji, kojima se potpomaže digitalna transformacija kao jedan od zajedničkih prioriteta EU i Srbije.

To obuhvata investiciju od 125 miliona evra u digitalizaciju srpskih škola i malih i srednjih preduzeća, navodi se u saopštenju.

Potpredsednica EIB zadužena za poslovanje u Srbiji Ljiljana Pavlova rekla je da investicija u širenje 5G i 4G mobilnih mreža u Srbiji predstavlja veliki doprinos Tima Evropa ka bržoj digitalnoj transformaciji srpske ekonomije.

Brza i efikasna digitalna tranzicija i ulaganje u informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) i prateću infrastrukturu podstiču inovacije i doprinose zelenoj, održivoj, cirkularnoj i klimatski stabilnoj Srbiji. To su potporni stubovi moderne ekonomije, kao i njene sposobnosti da stvara nova radna mesta i uvećava prihode, navela je ona.

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić rekao je da će ugovor koji je potpisan sa EIB doprineti ubrzanju digitalne transformacije svih sektora u zemlji, što je od ključne važnosti za dalji napredak i razvoj privrede.

Telekom Srbija omogućiće brži i lakši pristup internetu stanovnicima kako urbanih, tako i ruralnih delova zemlje i time obezbediti uslove za ubrzanje digitalne transformacije društva u celini. Ovakva partnerstva daju nam potvrdu da smo odabrali pravu strategiju razvoja naše kompanije, koja inovativnim pristupom u svakom momentu svojim korisnicima obezbeđuje najkvalitetnije usluge, naglasio je Lučić.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre naglasio je da je EU ubedljivo najveći investitor u Srbiji, jer ne postoji nijedan drugi akter koji je u stanju da podrži modernizaciju Srbije i razvoj njene infrastrukture onako kako to čine EU i EIB na tako transparentan i fer način, u takvom obimu i pod tako povoljnim finansijskim uslovima.

Samo nekoliko časova nakon što je Evropska unija otvorila Klaster 4 pristupnih pregovora sa Srbijom, ovaj novi kredit još jedanput pokazuje na koji način EU može da podrži političke reforme svojim snažnim finansijskim kapacitetom, naglasio je Žiofre. (kraj) dar/ivt/dpv

Share: