Potrebno veće umrežavanje

14:08 27. 04. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Potrebna nam je dobra priprema za samostalan život i podrška da razvijemo samopouzdanje, istrajnost, snagu i veštine za zapošljavanje i rešavanje drugih izazova koji nas čekaju posle izlaska iz alternativne brige – glavna je poruka mladih i preporuka nastalih kao produkt zajedničkog rada mladih iz ranjivih grupa, i predstavnika institucija koji svakodnevno brinu i rade sa njima, kroz trogodišnji regionalni Projekat “Jaki mladi – nove perspektive”  Fondacije SOS Dečija sela Srbija i njenog Centra “Jaki mladi”,  i istoimenu  Konferenciju održanu juče u Beogradu.

Cilj je skretanje pažnje opšte i stručne javnosti na potrebe za uslugama koje podržavaju mlade iz ranjivih i teže zapošljivih grupa, jer socijalna isključenost i nezaposlenost imaju negativan uticaj na socijalni i emocionalni život mladih, negativno se odražavaju na njihov razvoj i doprinose međugeneracijskom prenošenju siromaštva.

Na osnovu višedecenijskog iskustva naše Organizacije u brizi o mladima bez roditeljskog staranja, shvatili smo da je adekvatna i uvremenjena podrška ključna za osamostaljivanje i održiv život mladih i usmerili smo svoj radi u pravcu kreiranja i realizacije inovativnih programa koje, od drugih programa zapošljavanja, izdvaja upravo individualni pristup i psiho-socijalna i savetodavna podrška svakoj mladoj osobi.

U proteklih 7 godina osnažili smo 700 mladih, a kroz naš Centar „Jaki mladi“ i istoimeni Projekat, od 2020. godine, pomogli smo zapošljavanje i osamostaljivanje 400 mladih u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, u saradnji sa partnerskim organizacijama „Uradimo zajedno“, ADRA i „Zvezda“   – istakla je Nevena Čalovska Hercog, predsednica Upravnog odbora Fondacije SOS Dečija sela Srbija, otvorivši ovaj skup.

Pomoćnica ministra za rad zapošljavanje i socijalna pitanja, Biljana Zekavica, rekla je da će izmene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti i drugih normativnih i strateških akata, koji regulišu podršku mladima u sistemu socijalne zaštite, doprineti da se unapredi rad na ovom polju, i istakla rad Centra “Jaki mladi” i Fondacije SOS Dečija sela Srbija kao primer dobre prakse u ovoj oblasti.

Ivana Antonijević, pomoćnica ministra turizma i omladine, navela je da su mladi koji su bili u sistemu alternativne brige deo opšte populacije mladih od 15 do 30 godina kojima se ovo ministrastvo bavi, a da su kao takvi društvena odgovornost svih nas. Vlada Republike Srbije u januaru ovde godine donela je novu Strategiju za mlade, a radi se i na izmeni Zakona za mlade

Cilj ministrarstva je da osnaživanje politike, ali i dodatno razvijemo međusektorsku saradnju, pogotovo na nivou državnih institucija i organizacija civilnog društva jer mladi nisu samo naša budućnost, oni su i naša sadašnjost – navela je Antonijević.

Aleksandra Čamagić sekratarka za socijalnu zaštitu Beograda navela je da Grad Beograd vodi posvećenu socijalnu politiku i teži poboljšanju prava i usluga namenjenih mladima iz osetljivih grupa.

Centar „Jaki mladi“ i Fondacija SOS Dečija sela Srbija prepoznali su koliko je važno pružiti podrška u zapošljavanju mladima iz ranjivih grupa.

Grad Beograd nastavlja da razvija takve prakse, a projekat BG praksa samo je jedan od vidova podrške mladima u sticanju prvih poslovnih iskustava, navela je Čamagić.

O svojim iskustvima i preporukama za unapređenje podrške mladima u procesu osamostaljivanja, govorili su i predstavnici mladih uključenih u podršku Centra „Jaki mladi“, profesionalci is sistema socijalne zaštite i predstavnici korporativnog sektora, koji je uključen kao partner u zapošljavanju i edukaciji mladih za svet rada. Jedna od ključnih poruka je neophodnost umrežavanje i međusobna saradnja svih aktera za uspešnu podršku mladima, kao važnim članovima našeg društva.

Fondacija SOS Dečija sela Srbija će i dalje nastaviti da kroz svoj Centar „Jaki mladi“ pruža podršku mladima u riziku, kako bi doprinela njihovom osnaživanju i većoj vidljivosti u društvu. (kraj) dep/dj

Share: