Munje na Kuli

09:35 11. 07. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Svetlosnim performansom sačinjenim od munja koje su kreirale lik Nikole Tesle, na Kuli Beograd odata počast jednom od najvećih naučnika u istoriji čovečanstva, koji je svojim genijalnim izumima i otkrićima zauvek izmenio svet u kome živimo.

Doprinos Teslinog briljantnog uma razvoju nauke i tehnološkog progresa je nemoguće do kraja sagledati. Ostaće upamćen kao pronalazač polifaznog sistema, obrntog magnetnog polja, indukcionog motora i Teslinog transformatora, a dao je i značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, kao i u oblasti rendgenskih zraka.

Upravo zahvaljujući njegovom sistemu naizmeničnih struja omogućen je znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu bez kojih, na kraju krajeva, ne bi bilo ni samih projekcija na Kuli Beograd.

O snazi njegovog uma i njegovoj veličini dovoljno svedoči činjenica da je on jedini Srbin čije se ime našlo u Međunarodnom sistemu jedinica – „Tesla (T)“ je prihvaćen kao merna jedinica za jačinu magnetnog polja (gustinu magnetnog fluksa).

Autor je više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, a njegovo ime s ponosom nosi i beogradski aerodrom u Surčinu.

Nizom projekcija na Kuli Beograd, novom simbolu srpske prestonice, Belgrade Waterfront nastoji da neguje sećanje na najslavnije ličnosti iz naše istorije, koji su zauvek zadužili ne samo Srbiju, već i čitavu planetu, ali i da na nesvakidašnji način na našim prostorima oživi njihov lik i delo. (kraj) dep/dj

Share: