Dan internacionalne kuhinje 2024

15:11 15. 04. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Bilingvalni vaspitno-obrazovni sistem Kreativno pero tradicionalno je obeležio deseti Dan internacionalne kuhinje.

Posle okupljanja u čast italijanske, indonežanske, srpske, austrijske, ruske, australijske, kineske, kazahstanske i grčke kuhinje, ove godine, zemlja domaćin bila je Španija, čija je bogata tradicija prikazana kroz kulturno-umetnički program i naravno ukusne specijalitete španske kuhinje.

U ime vaspitno-obrazovnog sistema Kreativno pero obratila se dr Neda Pavlović i istakla da je ovaj događaj prilika za druženje u duhu kosmopolitizma, sa ciljem promovisanja ideje multikulturalnosti i bogatstva koje donosi poznavanje različitih kultura.

Poručila je da je često jedan od boljih načina da istražimo i razumemo druge kulture upravo kroz njihovu kuhinju, jer hrana je mnogo više od običnog obroka - ona je simbol identiteta, tradicije i nasleđa jedne zemlje i da kroz njene ukuse, mirise, tehnike pripreme, možemo otkriti priče o ljudima, običajima i vrednostima koje čine srž i dušu jedne zemlje i naroda.

Učenica gimanzije Kreativno pera, Sava Sofia Novović Menendez bila je domaćin ovog događaja. Svečanosti su prisustvovali i predstavnici diplomatskog kora, javne ličnosti, kao i brojni učenici i deca, roditelji i prijatelji Vaspitno-obrazovnog sistema Kreativno pero.

Događaj su podržali Fondacija Braća Karić i Alfa BK Univerzitet i predstavili svoj rad i najnovije publikacije. (kraj) dep/dj

Share: