Zaštićena brutalnost

15:13 09. 08. 2020. FoNet

BEOGRAD - Zamenik predsednika Demokratske stranke Dragoslav Šumarac izjavio je danas da se ni posle mesec dana od protesta Ministarstvo i nadležno tužilaštvo nisu oglasili o pokrenutim postupcima protiv policijskih službenika, koji su prekomerno upotrebili silu tokom protesta 7. i 8. jula.

Demokratska stranka podseća javnost da je tražila smenu direktora policije Vladimira
Rebića zbog brutalnosti uniformisane i neuniformisane policije na protestima.

Kao i u mnogim drugim slučajevima, krivične prijave koje su podnele organizacije građanskog društva završavaju u nečijoj fijoci, ukazuje se u saopštenju.

Prema oceni Šumarca, ova vlast nastavlja da legalizuje nasilje koje vrše različite parapolicijske grupe, dok se tužilaštvo nije oglasilo ni jednom u vezi sa ovim slučajevima.

Pitamo se ko su ljudi u civilu koji su tukli i privodili ljude? Da li je moguće da niko nije odgovoran za brojne snimljene slučajeve nezakonitog ponašanja uniformisanih i neuniformisanih policijskih službenika, piše u saopštenju DS.

U Srbiji kakvu želimo bezbednosne službe moraju biti kontrolisane od strane Narodne Skupštine, napominje DS, koja predviđa da će u tek konstituisanoj jednoumnoj skupštini teško neko smeti da postavi pitanje o batinašima.

Brutalnost policije nećemo zaboraviti i na nju ćemo dokle god počinioci ne budu privedeni pravdi podsećati, poručuje DS. (kraj) lj

Share: