Velikosrpska agresija

21:33 01. 09. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Podgorica - Predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović izjavio je da se od decembra, od usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, prema Crnoj Gori vodi medijsko-politička agresija iz Srbije, uključujući u aktere takvog ponašanja i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Kada kažem svi, mislim na manje-više sve medije, značajne političke aktere u Beogradu", rekao je Đukanović u intervju za "Newsmax Adria" odgovarajući potvrdno na pitanje da li u te aktere ubraja i Aleksandra Vučića.

"Nije valjda da to treba posebno otkrivati", rekao je Đukanović i to potkrepio podrškom koju je Vučić davao velikosrpskom nacionalizmu u Crnoj Gori kroz prijeme pojedinih aktera političkih zbivanja u Crnoj Gori.

Đukanović navodi da su Vučić i aktuelna državna politika Srbije, po njemu, pokazali dve problematične intencije - da se mešaju u unutrašnja politička dešavanja u drugim državama i da to čine na način da se revitalizuje velikosrpski nacionalizam u regionu.

Oboje je pogrešno i problematično, naglasio je on i nazvao to poigravanje duhom iz boce, svega tridesetak godina kasnije, pa se Crna Gora sada targetira kao nekad Hrvatska ili Kosovo.

Aktuelna politika Beograda, prećutno podržana iz određenih međunarodnih centara iz potrebe tih centara da budu akteri rešavanja odnosa Beograda i Prištine, shvaćena je u Beogradu kao prilika da se reaktuelizuje i reši srpsko pitanje u regionu, predočio je Đukanović. (kraj) ivt/js

 

Share: