Srbija želi kompromis

22:53 23. 09. 2020. FoNet

BEOGRAD - Predsedik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras, u obraćanju Genralnoj skuštini Ujedinjenih nacija, da Srbija, braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, kao i Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244, brani i međunarodno pravo i vrhovni autoritet Saveta bezbednosti.

 
Vučić je rekao da je Srbija krajem 20. veka bila svedok i žrtva jednostranih poteza, naglasivši da je bombardovana bez dozvole SB UN, a da je posle toga Priština jednostrano proglasila nezavisnost Kosova, ali da je Srbija sada posvećena nalaženju kompromisnog rešenja za kosovski problem.

On je, obraćajući se video-vezom, rekao kako Beograd želi da se problem reši u najboljem interesu Srba i Albanaca i da se nada da će se rešenje postići posle dugog dijaloga, ali da Srbija neće pristati na poniženja i da rešenje koje nije kompromisno - "za nas nije rešenje".

Vučić je ukazao da je nedavno obnovljen dijalog Beograda i Prištine i potpisan sporazum u Vašingtonu, ocenivši da su Sjedinjene Države posvećene postizanju dogovora između dve strane.

"Uprkos svemu, mislimo da je dogovor Srba i Albanaca ključ za regionalnu stabilnost. Srbija je posvećena nalaženju kompromisnog rešenja i građenju zajedničke budućnosti mira i saradnje", poručio je Vučić. (kraj) def

Share: