Dijalog ne vodi na vlast

00:41 25. 12. 2020. FoNet

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se grdno varaju predstavnici nekih stranaka iz opozije ako očekuju da će međustranački dijalog da ih dovede na vlast.

"Oni sami sa sobom treba da rasčiste o čemu uopšte treba da se razgovara", rekao je Dačić u emisiji Četvrtkom u 9 na Radio-televiziji Srbije.

Dačić je istakao da nije protiv da se razgovara sa opozicijom i da žele da nastave dijalog, dodavši da je dogovor sa Mekalisterom da početkom 2021. godine, odnosno posle Božića, dogovore detalje o dinamici, temama i učesnicima.

Dačić je rekao da niko od potencijalnih učesnka dijaloga nije tražio sa njim da razgovara i ukazao da, kada se razgovara o izborima, polazi se od izbornog zakona, ali niko nema neku ideju o njegovoj promeni.

Kazao je da je jedan od zahteva nekih stranaka opozicije da se razdvoje predsednički i parlamentarni izbori i upitao "da li su to oni iz Demokratske stranke koji su spojili predsedničke i parlamentarne izbore" i podsetio da je bivši predsednik Srbije Boris Tadić skratio svoj mandat godinu dana.

"Kako sad može da kaže da to sada ne može", upitao je Dačić i dodao da je to "neprincipijelno".

On je rekao i da nekim opozionim strankama, kada bi imale 20 ili 30 odsto glasova, ništa ne bi smetalo.

Naveo je da očekuje da će predstavnici nekih opozicionih stranaka imati veliku finansijsku podršku, da će biti prikupljene i uložene desetine miliona evra sa raznih strana, i iznutra i spolja, kako bi se definisao jedinstveni opozicioni blok, ili dva bloka koja bi mogla da se suprotstave Vučiću.

Prema njegovim rečima, na beogradskim, predsedničkim, a verovatno i parlamentarnim izborima, odgovor na ujedninjenu opoziciju Srbije trebalo da bude ujedinjena Srbija, a to znači vladajuća koalicija koja bi imala zajednički strateški dogovor.

On je ocenio da treba da se stvara atmosfera zajedništva, a ne sukoba u okviru vladajuće koalicije. (kraj) is/lč/dpv

Share: