Inoviran zakon o poreklu imovine

20:08 25. 02. 2021. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je večeras izmene i dopune Zakona o utvrđivanju porekla imovine i o posebnom porezu, čiji je cilj unapređenje efikasnosti poreskog sistema, sprečavanje mogućnosti poreske utaje i nelegalnog sticanja, kao i povećanje efikasnosti borbe protiv korupcije.

Najvažnija izmena odnosi se na promenu termina "nezakonito stečena imovina" u "imovina na koju se utvrđuje poseban porez", kako se taj izraz ne bi poistovećivao sa izrazom "imovina proistekla iz krivičnog dela".

Promena se odnosi i na dodavanje izraza "izdaci za privatne potrebe fizičkog lica" koji su definisani kao izdaci koje je fizičko lice imalo za privatne potrebe, a radi utvrđivanja porekla prihoda koje je steklo fizičko lice, a nije ih potrošilo na sticanje imovine.

U Zakonu se navodi da "imovina na koju se utvrđuje poseban porez predstavlja razliku između zbira uvećanja imovine i izdataka za private potrebe fizičkog lica i prijavljenih prihoda koji su uvećani za iznos koji ne podležu oporezivanju u Srbiji, besteretno stečene imovine, imovine stečene zaduživanjem, odnosno imovine stečene na drugi zakoniti način".

Osnovica posebnog poreza utvrđuje se u vrednosti imovine na koju se utvrđuje poseban porez, a koju čini zbir revalorizovane vrednosti te imovine za svaku kalendarsku godinu koja je bila predmet kontrole.

Vrednost imovine na koju se utvrđuje poseban porez revalorizuje se indeksom potrošačkih cena od poslednjeg dana kalendarske godine za koju je utvrđena ta imovina do dana donošenja rešanja o posebnom porezu. (kraj) is/lč/dpv

Share: